carpclub
Internetový magazín
Advertisement



Príbehy

13. Apríl 2013

Teplota vody

Viac od »
Vložil: Jakub Fabian
34798_152733831443024_4674458_n

Životné podmienky v jazerách  sú ovplyvnené rôznymi faktormi .Ich kvalita závisí od svetelných a tepelných podmienok, obsahu a rozvrstvenia kyslíka, rozptýlených a rozpustných výživných látok. K zmene týchto podmienok však prichádza pri pravidelnom, alebo nepravidelnom pohybe vody spôsobenej vetrami, alebo teplotnou anomáliou. Pre nás rybárov jedným z najrozhodujúcejších faktorov je teplota vody, môžeme si ju totiž veľmi ľahko zistiť vďaka jednoduchým a dostupným prostriedkom ,a čo sa týka lovu kaprov, hrá veľa krát rozhodujúcu úlohu. Preto som sa rozhodol tejto problematike venovať nasledujúce riadky.

167121_152731744776566_263356_n

Aprílový kapor, ktorého prebudili prvé slnečné lúče

K zvyšovaniu teploty vody dochádza z dôsledku dopadu slnečného žiarenia na  hladinu. Teplý vzduch má len minimálny vplyv . Slnečné žiarenie vďaka svojej infračervenej zložke slnečného spektra intenzívne zohrieva povrchovú vrstvu vody  maximálne však do hĺbky 1m.

Rýchlosť zohrievania ,alebo ochladzovania vody v jazere je závislé od viacerých faktorov.

Tými základnými je veľkosť a hĺbka, čím je jazero menšie a plytšie tým sa rýchlejšie prehreje, ale aj ochladí. Zafarbenie vody ,kalná voda odráža menej slnečných lúčov ako čistá ,preto sa rýchlejšie prehrieva., Vplyv okolia, stromy – v okolí priehrady, tienia a zabraňujú preniknutiu slnečného žiarenia, poloha priehrady – časté vetry , ktoré zvyšujú odraz slnečných lúčov od hladiny. Ideál je teda plytké ,malé jazero, bohaté na živiny, v závetrí, nechránené stromami.

Ožívajú aj živočíchy v okolí vody

Ožívajú aj živočíchy v okolí vody

Teplota vody má priamy vplyv na život a aktivitu rôznych organizmov vrátane rýb žijúcich vo vode. Čím vyššia je teplota /samozrejme v rozmedzí umožňujúca život/,tým rýchlejšie prebiehajú chemické reakcie spojené s látkovou výmenou. Rastliny rýchlejšie prevádzajú fotosyntézu ,prijímajú živiny, rýchlejšie rastú, ryba je aktívnejšia, jej orgány rýchlejšie pracujú. Z tohto námteda vyplýva ,že sezónne zmeny aktivity studenokrvných organizmov sú závislé na teplote vody. Ak si to prenesieme do správania rýb a predovšetkým kaprov ,tak dosiahneme záveru, že v zime je ich aktivita minimálna, málo sa pohybujú a žijú väčšinou z jesenných zásob uložených v tele. Na jar, keď sa voda začína otepľovať, začína byť ryba pohyblivejšia a zvyšuje sa jej potravinová aktivita. V lete ,keď je voda najteplejšia, je ryba najaktívnejšia, metabolizmus rýchlo pracuje. V jeseni postupne aktivita klesá, avšak zabezpečenie si zásob na zimu núti rybu ešte k zvýšenej aktivite, no látková výmena už je vplyvom teploty vody spomalená. Toto sú však len všeobecné zásady, ktoré ,čo sa týka aktivity rýb sú však závislé aj na iných faktoroch ,predovšetkým  na obsahu a rozvrstvení kyslíka vo vode. Boli by sme však naivný , ak by sme si mysleli ,že  ohrievanie vody prebieha po celej ploche a v celom objeme rovnomerne. Voda je zlým vodičom tepla a je veľmi málo pravdepodobné , že by sa prehriala celá vrstva na rovnakú teplotu. Pre rozvrstvenie tepla vo vode má rozhodujúcu úlohu špecifická vlastnosť vody, tzv. teplotná anomália. Bližšie tento jav v krátkosti vysvetlím .Látky pri ochladzovaní zväčšujú svoju hustotu a hmotnosť. Voda však je v tomto smere špecifická ,pri teplote 4°C je jej hustota a hmotnosť najvyššia. Nad touto teplotnou hranicou, ale aj pod ňou je voda ľahšia. Preto je zákonité, že vrstva vody o tejto teplote sa v zime vyskytuje pri dne a smerom k hladine teplota klesá.

Ďalší jarný krásavec

Ďalší jarný krásavec

Veľmi dôležitá zákonitosť z dôvodu života vo vode. Ľad ,ktorý sa vytvára pri nízkych teplotách má menšiu hustotu ,ako voda v tekutej forme, pláva na povrchu a tvorí výbornú tepelnú izoláciu proti ochladzovaniu hlbších vrstiev vody výmenou tepla medzi hladinou a vzduchom. Vďaka tomu mnoho živočíchov môže úspešne prežiť i tie najkrutejšie zimy pod hladinou rybníkov. V dôsledku rozdielneho zohrievania vody počas rôznych ročných období vzniká špecifické teplotné rozvrstvenie. Počas teplého počasia slnko intenzívne prehrieva horné vrstvy vody, oddeľuje sa teplejšia vrstva a  „pláva“ na spodných masách vody. Medzi teplou a studenou vodou sa vytvorí medzivrstva, tzv. termoklina /skočná vrstva/,ktorá pôsobí ako izolant ,a zabraňuje akémukoľvek vertikálnemu miešaniu teplotne rozdielnych vodných más.S nástupom studeného počasia dochádza k odlišnému typu cirkulácie. Na povrchu sa voda ochladzuje a klesá vďaka väčšej hustote do hĺbky. Na jej miesto vystupuje teplejšia voda z hlbších vrstiev. Cirkulácia sa zastaví až vtedy ,keď sa vyrovná  teplota vody v nádrži na 4°C,kedy má voda najvyššiu špecifickú hmotnosť. Spodné vody majú konštantnú teplotu 4°C a smerom k hladine sa teplota vody postupne znižuje až po nulu poprípade po mínusové teploty, kedy sa mení na ľad. Na jar, postupným prehrievaním sa teploty vo vodnom stĺpci znovu vyrovnávajú a voda sa opäť premieša. Toto obdobie sa končí vznikom medzivrstvy /skočnej vrstvy/ .U plytkých jazier ,dochádza častokrát k dennému  DSC_2156 (600x396)premiešavaniu vody ,tu sa vrchná vrstva vody prehrieva podstatne rýchlejšie ako spodná vrstva a vytvára sa vrstvenie so skočnou vrstvou blízko pri hladine. Tá sa postupne v ďalších hodinách presúva smerom dole a postupným nočným ochladením môže ráno prísť k úplnému premiešaniu .Zo všetkých týchto informácií vyplýva, aký má význam pre rybára zaujímať sa o teploty vody .Z pohľadu kaprára k tomu venujem náležitú pozornosť. Podľa nej vyberám návnady ,vyhľadávam lovné miesta Preto jej meranie pokladám za samozrejmosť. Tak ako som uviedol v predchádzajúcich riadkoch môže byť teplota v rozličných vrstvách, ale aj miestach jazera úplne rozdielna. Predovšetkým kapor ,ktorý obľubuje teplú vodu veľmi často na takýto stav reaguje, a vyhľadáva prehriatejšie časti ,v ktorých sa samozrejme nachádza aj väčšie množstvo prirodzenej potravy. Samozrejme do týchto miest sa sťahujú aj dravé ryby ,ktoré tam prichádzajú za bielou rybou. Klamlivé jednoznačne je meranie pri brehu .Je skutočne len hrubo orientačné ,presne tak ako meranie sonarovov sondou ktorú máme umiestnenú tesne pod hladinou. Preto predovšetkým ma zaujíma teplota vody, ktorá sa nachádza pri dne . Táto informácia je pre mňa veľmi dôležitá, lebo podľa nej často volím  výber svojich nástrah. Predovšetkým jar je v tomto smere dosť špecifická a klamlivá a preto venujte tejto problematike zvýšenú pozornosť.

Ivan Fabian

IMG_0164 (600x450)






Advertisement
 
 

 
logo

72 HOURS IN JURASSIC CARP

Ďalšie pekné video od Martina Petráša, tento krát z Maďarského jazera Jurassic Carp.
Od Jakub Fabian
0

 
 
logo

Hofi a Tony pod vodou

Tony pre Vás zostrihal ďalšie video z našich spoločných rybačiek. Tentokrát sme navštívili jedno Slovenské zväzové jazero s extrémne priezračnou vodou. Maximálna hĺbka jazera je 16m a priemerná hĺbka sa pohyb...
Od Jakub Fabian
0

 
 
10562999_799175836781593_2880148948434362216_n

Ta tam na Zemplínskej Šírave

Krátke video z úspešnej rybačky, so smutným koncom. Už je to skoro mesiac a stále si to vyčítam… prečo práve on, prečo nie ja?
Od Jakub Fabian
0

 

 
10600608_717932491612204_6731832764129953111_n

Petr Gavenda & Radoslav Hýroš – Summer 2014

Trailer na pripravovaný film z tejto úspešnej výpravy.
Od Jakub Fabian
0

 
 
DSC03502

S Dušanom Gogom na rybách.

Spolu s Duškom Gogom sme sa vybrali na športový rybník Jasov. Boli to pre mňa nezabudnuteľné tri dni. Pochopil som, že Matúš Hudák je veľký človek, preto ako sa stará o Duška a že Duško ma v sebe niečo, čo n...
Od Jakub Fabian
0

 




Advertisement

0 komentárov


Pridajte prvý komentár!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Advertisement